Principalul motiv pentru care alegem un gel de duș este curățarea eficientă a pielii. Totuși, când vizităm supermarketurile sau magazinele cu produse cosmetice, rafturile acestora sunt pline de o mulțime de variante.
Este vreo diferență între toate aceste produse și merită să petrecem timp în alegerea unui gel de duș? Sau singura diferență este aroma, așa că o alegem pe cea care ne place și basta!
Ei bine, poate ai observat și tu că uneori după ce ieși din duș, pielea începe să se usuce excesiv și îți dă senzația că “te ține”, gata-gata să crape. Sau, că de la un timp încoace au început să îți apară tot mai des coșuri pe corp. Desigur, acestea ar putea fi cauzate și de o alimentație neadecvată sau de un dezechilibru hormonal, dar, dacă la aceste capitole stai excelent, atunci, probabil ai făcut alegerea greșită a gelului de duș.
Deși scopul principal al unui gel de duș este curățarea pielii de impurități, totuși, acesta nu trebuie să fie agresiv cu pielea corpului nostru.

Gelul de duș ideal trebuie să ofere proporțiile potrivide pentru pielea ta, din cele 3 categorii mari de ingrediente:
- Ingrediente care îndepărtează murdăria (care în proporție prea mare au potențialul de a irita și usca pielea, sau mai rău, de a provoca microfisuri);
- Ingrediente umectante, care au proprietatea de a absorbi umiditatea din aer în pielea ta și de a o menține hidratată mai mult timp;
- Ingrediente hidratante/hrănitoare precum uleiurile și unturile care asigură netezirea și hrănirea pielii cu diverse vitamine esențiale.
Un gel de duș bun va curăța, hrăni și hidrata pielea corespunzător, fără să distrugă bariera naturală de protecție a pielii.
Adesea folosim termenul general de “gel de duș” pentru toate produsele de curățare a pielii. Dar, în realitate avem:
- Geluri de duș, care, cum le spune și numele au o textură ușoară, de gel;
- Creme de duș, mai groase și mai catifelate decât gelurile;
- Spume de duș, ușoare și pufoase;
- Ulei de duș, fin și extrem de hidratant.
Gel de duș:
- Au o textura de gel; se găsesc sub formă simplă sau îmbogățite cu particule ușor abrazive pentru o exfoliere blândă a pielii;
- Adesea au arome fructate sau de citrice, sunt fresh și înviorează pielea;
- Deseori au parfum adăugat;
- Sunt mai potrivite pentru tipurile de ten gras deoarece au în compoziție suflactanți, acei agenți de curățare mai potenți care ajută la îndepărtarea excesului de sebum. Totuși unele sortimente pot fi foarte hidratante și bine echilibrate. (vezi gama de produse cu ingrediente naturale)
- îndepărtează rapid și eficient impuritățile de pe piele oferind o senzație de revigorare.
- Sunt neindicate tenului sensibil și uscat din cauza compoziției lor, dar pot fi folosite de persoanele cu un ten normal sau gras.
Cremă de duș:
- Textura acesteia e mai densă, precum o cremă catifelată;
- Lasă pielea curată fără să irite, fiind o variantă de curățare mai blândă;
- Pielea se simte mai hidratată după folosirea unei creme de duș spre deosebire de un gel de duș;
- Conține substanțe care curăță dar și hidratează pielea;
- E potrivită pentru tenul normal, uscat, sensibil și gras. E foarte versatilă;
- Unele formule conțin parfum, ceea ce s-ar putea să deranjeze tenul mai sensibil. În acest caz trebuie făcut un test de toleranță.
Spumă de duș:
- Se simte ca un răsfăț pe piele;
- Este o textură ușoară și aerată care îndepărtează murdăria;
- Se clătește ușor fără a lăsa o peliculă lipicioasă pe piele;
- Potrivirea cu tipul de ten depinde de ingredientele menționate pe ambalaj, pe fiecare produs în parte.
Uleiul de duș:
- Conceput în special pentru tenul uscat sau sensibil;
- Formula lor este îmbogățită cu diverse uleiuri nuntritive care hidratează intens;
- Hrănesc și catifelează pielea;
- Pot lăsa un strat subțire la suprafața pielii cu rol de sigilare a umezelii în interior. Astfel crează o barieră de îmagazinare a hidratării pentru mai mult timp în piele.
Nu este recomandată folosirea unui săpun obișnuit pentru curățarea pielii corpului deoarece acestea au în compoziția lor substanțe mai iritative decât gelurile de duș special concepute pentru pielea corpului.
Totodată, prin forma lor solidă, după mai multe folosiri și contactul cu umezeala, pe suprafața acestora se pot dezvolta multe tipuri de bacterii care apoi ajung pe piele.