Exfolierea pielii

feb. 3, 2023

Exfolierea pielii

Exfolierea pielii, în termeni simpli, este îndepărtarea celulelor moarte de pe suprafața pielii.

Da, pielea ta își pierde în mod normal celulele moarte; dar, pentru a le îndepărta uniform de pe suprafață, este nevoie de puțină asistență. Există două strategii majore pentru a vă ajuta pielea să elimine aceste celule moarte: exfoliere mecanică sau exfoliere chimică. 

Exfolierea chimică folosește substanțe chimice ușoare cum ar fi hidroxiacizii, exfolierea fizică folosește lufa și perii de mână sau scrub-uri. 

Dacă omiți etapa exfolierii din rutina ta de îngrijire, pielea poate dezvolta pori blocați, fire de păr crescute sub piele și un aspect lipsit de strălucire. Pe de altă parte, exfolierea excesivă poate irita pielea.

Întrebarea, atunci, este următoarea: cat de des este bine sa te exfoliezi pentru a menține o piele mai sănătoasă?

Cât de des trebuie să exfoliem pielea?

Potrivit dermatologului certificat din New York, Dr. Debra Jaliman, tipul tau de piele va ajuta la a decide cât de des să te exfoliezi.

  • Piele normală: De 2 până la 3 ori pe săptămână – acest număr de repetări este un reper, în general, un punct de plecare sigur. Te poți exfolia și mai des dacă pielea ta tolerează bine.
  • Piele grasă: Vrei să te exfoliezi mai des? Ce mai aștepți? Chiar și exfolierea zilnică poate fi acceptabilă pentru tine.
  • Piele sensibilă: Încercați să reduceți exfolierea la cel mult o dată pe săptămână. Dacă pielea ta este deosebit de sensibilă, s-ar putea chiar să vrei și mai rar de atât.

 

Dr. Anna Chacon, un dermatolog certificat în Weston, Florida, observă și alți câțiva factori care pot afecta cât de des veți dori să vă exfoliați: vârsta, hidratarea, decolorarea pielii, vremea.

  • Vârsta: Pe măsură ce îmbătrânești, exfolierea ajută la menținerea senzației de piele fină și menține aspectul sănătos, luminos. Nu uitați că, pe măsură ce înaintați în vârstă, pielea poate deveni mai uscată și mai sensibilă.
  • Vremea: În mod normal, ar trebui să restricționați exfolierea la o dată sau de două ori pe săptămână dacă pielea este deja uscată. Dar în lunile mai calde, exfolierea puțin mai frecventă ar putea ajuta la evitarea dezvoltării prea multor uleiuri.

 

Exfolierea pielii  mecanică sau chimică?

Pe scurt, exfolierea mecanică necesită o muncă manuală din partea ta, în timp ce exfolierea chimică permite unui produs să facă toată munca „grea”.

 

  • Periile uscate, pietrele ponce și scruburile sunt exemple de exfolianți fizici. Pe măsură ce vă frecați sau periați pielea, aceste instrumente ajută la îndepărtarea pielii moarte de la nivelul suprafeței.
  • Acizii alfa hidroxiacizi solubili în apă (AHA) cum ar fi acidul glicolic și beta hidroxiacizi solubili în ulei (BHA) precum acidul salicilic sunt exemple de exfolianți chimici. Prin dizolvarea conexiunilor care țin împreună celulele pielii, aceste substanțe chimice îndepărtează celulele moarte ale pielii. Deoarece ambele accelerează schimbarea celulară și provoacă exfoliere, retinolii și retinoizii sunt, de asemenea, o formă de exfoliant chimic.
exfolierea pielii

Produsele chimice pot fi mai puternice și pot exfolia pielea mai ușor decât echivalentele lor fizice. Cu toate acestea, dacă sunt utilizate necorespunzător, acestea pot irita.

Potrivit lui Jaliman, un singur tip de exfoliant la un moment dat este adecvat. În caz contrar, riscați exfolierea excesivă sau privarea pielii de uleiurile sale naturale. Adică, nu ar fi bine să combini în rutina ta de îngrijire mai multe tipuri de exfoliere: și exfolianți AHA și BHA și mecanici, toate într-o singură ședință… ar putea ieși un adevărat dezastru pentru sănătatea pielii tale. Alege câte o metodă pe rând și vezi care ți se potrivește cel mai bine.

În plus, rețineți că articolele de îngrijire a pielii, cum ar fi serurile și măștile, pot include AHA și alți compuși de exfoliere, fără a fi desemnate ca produse exfoliante. Cu alte cuvinte, puteți utiliza multe tipuri de exfolianți fără să știți. Deci mare atenție la celelalte produse de skin care pe care le folosiți în mod regulat. Aruncați o privire asupra listei de ingrediente.

Cum se face exfolierea pielii pentru față?

Orice moment al zilei este potrivit pentru exfolierea feței. Alții se exfoliază noaptea pentru a scăpa de orice acumulare zilnică de piele moartă, în timp ce unii aleg să se exfolieze dimineața pentru un aspect mai fresh pentru restul zilei. Curățarea este primul și cel mai important pas dacă alegi să te exfoliezi. Spălarea feței trebuie făcută ușor, urmată de o clătire temeinică.

 

Dacă ați ales o metodă mecanică precum unul dintre scruburile de pe site-ul Fidoria , este recomandat:

  • Aplicați o cantitate potrivită din produsul exfoliant pe frunte, bărbie, nas și obraji în cazul exfolierii chimice;
  • Folosiți o perie moale pentru față, un burete sau o cârpă de spălat pentru a vă masa pielea cu mișcări circulare ușoare timp de aproximativ 30 de secunde;
  • Clătirea cu apă rece sau călduță din abundență.

 

Dacă ați ales o metodă de exfoliere chimică pașii sunt următorii:

  • Curățați fața cu un gel blând de curățare;
  • Aplicați acidul de exfoliere care vi se potrivește, în cantitate mică, de 3-4 picături și masați pe obraji, bărbie, nas, frunte. Dacă nu știi încă ce acid de exfoliere să alegi, citește articolul în care explicăm cum poți ușor să decizi ce ți se potrivește, aici; Vei găsi acolo și multe alte sfaturi foarte utile și concrete doar despre exfolierea chimică, mai în detaliu.
  • Așteptați să acționeze conform timpului indicat pe ambalaj și clătiți din abundență;
  • La final, aplicați obligatoriu o cremă hidratantă pentru a calma pielea. Cremele și tonerele cu panthenol ajută și ele în acest sens.

 

Cu să îți exfoliezi pielea corpului?

 

exfolierea pielii corpului

Pietrele ponce și alte tratamente mai abrazive pe care nu le-ai folosi pe față sunt folosite frecvent pentru exfolierea corpului. Desigur, există și opțiunea de exfoliere chimică mai delicată.

Exfoliați-vă cât mai mult din suprafața corpului, oriunde se poate acumula pielea moartă, totuși ar trebui să acordați o atenție deosebită zonelor uscate: genunchi, coate, călcâie, coapse, fese.

Este recomandată exfolierea corpului în duș:

  • Curăță mai întâi pielea;
  • Luați exfoliantul ales și frecați-l ușor pe piele într-o mișcare circulară;
  • Clătiți;
  • Aplicați loțiune hidratantă sau cremă  hidratantă imediat după aceea.
  • Pentru zonele mai particulare, cum ar fi picioarele, poți cumpăra exfoliante și peelinguri special formulate sau poți folosi o piatră ponce.

Evitați exfolierea zonelor cu tăieturi, răni sau piele ruptă până când vă vindecați. Și, bineînțeles, dacă observi vreo iritație, este indicat să iei o pauză de la această procedură câteva zile.

Ce se întâmplă dacă te exfoliezi prea des?

Exfolierea prea frecventă ar putea avea de fapt un impact opus față de ceea ce ți-ai dori.

Potrivit lui Chacon, exfolierea excesivă a pielii poate duce la roșeață, mâncărime și uscăciune. „De asemenea, pielea ta s-ar putea simți strânsă și neplăcută”. 

Dacă apare oricare dintre simptomele menționate mai sus, așteptați să vă exfoliați până când pielea s-a calmat. A primi sfaturi de la un dermatolog sau alt furnizor de asistență medicală este lucrul cel mai indicat.

Exfolierea pielii – AVANTAJE:

  • Pielea e mai netedă, mai fină și mai luminoasă;
  • Previne blocarea porilor și efectele negative ulterioare;
  • Sporește eficiența produselor de îngrijire, aplicate ulterior pe piele;
  • Pielea încurajată prin exfoliere, crește sinteza de colagen ceea ce determină o piele mai tânără și fermă.

Atenție:

Verifica mereu lista de incrediente

Dacă rutina ta de îngrijire a pielii include produse cu retinol și peroxid de benzoil, reține că pielea ta poate fi deja mai uscată sau mai sensibilă decât îți dai seama. 

Exfolierea, atunci când este combinată cu aceste ingrediente, poate usca pielea în continuare sau poate duce la erupții.

Alegerea unui produs:

În general, veți dori să utilizați diferiți exfolianți pe față și pe corp, deoarece pielea de pe față este mai delicată.

Ținând cont de tipul tău de piele, numai așa poți alege produsul potrivit.

 

  • Ten normal – Majoritatea produselor sunt probabil sigure de utilizat, pentru dumneavoastră nu există multe condiționări.
  • Ten uscat – Încercați să utilizați formule chimice mai blânde, cum ar fi acidul glicolic. Un produs potrivit pentru tenul uscat este exfoliantul cu turmeric orgranic Radiance – Urban Veda.
  • Ten gras – În general, puteți alege exfolianți mecanici sau exfolianți chimici mai puternici, iar unul potrivit este cel cu extract de neem organic, Purifying – Urban Veda sau foarte potrivitul acid salicilic capabil să pătrundă prin sebuum și să desfunde porii.
  • Piele mixtă – Bucurați-vă de ce este mai bun din ambele lumi alegând metode blânde pentru zonele mai uscate și scrub-uri pentru zonele mai grase.
  • Piele sensibila – Utilizați produse blânde formulate pentru pielea sensibilă și căutați ingrediente naturale, de ce nu?
exfolierea pielii (5)

Găsirea amestecului de exfoliere ideal pentru pielea ta poate fi o provocare și este normal să dureze ceva timp. Cu toate acestea, dacă știți ce necesități are tenul dumneavoastră, acest proces devine mai ușor. Încă nu știi sigur ce tip de ten ai? Află ușor aici. 

Menținerea unei rutine regulate și evitarea excesului este de obicei cel mai simplu secret.

Un dermatolog poate face întotdeauna recomandări în funcție de tipul dvs. de piele și de cerințele de îngrijire a acesteia. Dacă observați modificări nefavorabile mai bine vă prezentați la dermatolog pentru un consult specializat.

 

Vezi produsele din magazinul nostru deoarece vei gasi acolo tot ce ai nevoie:

Retele Sociale

Noutati

Newsletter

Title

Facebook

TikTok

Instagram