Una dintre funcțiile cele mai importante ale pielii este protecția, în care bariera de protecție a pielii are un rol important.
Ce este bariera de protecție a pielii sau “bariera naturală de protecție a pielii”?
Bariera de protecție a pielii este suprafața exterioară a acesteia, care include “stratum corneum”, situat la suprața epidermei. Acesta este compus din celule epiteliale, lipide (uleiuri) și factori de hidratare naturali precum acizii grași și aminoacizii.
Ce rol are bariera de protecție a pielii?
O barieră a pielii sănătoasă poate ajuta la protecția împotriva agresorilor din mediu, precum sunt razele soarelare sau poluarea. Pe lângă protecția pe care ne-o ofertă, aceasta păstrează hidratarea la nivelul pielii mai mult timp.
Când această barieră naturală este distrusă, pielea devine vulnerabilă la razele UV, praf, și alți agenți dăunători din mediu și poate înregistra pierdei mari de apă și substanțe nutritive, ceea ce va duce pielea într-o stare din ce în ce mai degradantă.
Cum îți dai seama dacă ai bariera de protecție a pielii tale este distrusă?
Analizează-ți cu atenție cum arată și se simte pielea ta. Dacă pielea stă să crape și te ține, te mănâncă pielea, apar iritații sau roșeață, aspectul tenului devine tot mai tern, apar pete, sau pielea se descuamează, cel mai probabil bariera ta de protecție este afectată și nu mai face față să îți protejeze tenul. În funcție de tipul de ten, semnele unei bariere de protecție distruse pot varia: în timp ce un ten cu predispoziție la uscăciune va prezenta simptomele mai sus menționate, un ten gras poate produce sebum în exces pentru a se autoproteja.
Ce trebuie să facem pentru a eficientiza bariera de protecție?
Este foarte important să alegem produsele de skin care în cunoștință de cauză. Alegerea și combinarea greșită a acestora este cauza cea mai răspândită pentru distrugerea barierei naturale de protecție.
- Nu combina substanțe de exfoliere precum acizii cu antioxidanți puternici sau alte combinații care afectează negativ pielea.
- Nu folosi acizi în exces.
- Hidratează mereu pielea, cu produsul potrivit tipului tău de ten.
- Folosește SPF.
- Demachiază-te corespunzător, nu grăbi acest pas.
- Evită schimbările bruște de temperatură, dușurile îndelungate sau prea fierbinți, care accentuează deshidratarea pielii și accentuează inflamațiile de la nivelul ei.
- Bea destulă apă, fiindcă doar hidratarea exterioară nu este îndeajuns.
- Folosește produse care specifică în mod expres că susțin refacerea barierei de protecție.
Am făcut pentru tine o selecție de produse care te vor ajuta să îți reconstruiești bariera de protecție.
Le vom prezenta în funcție de principala substanță activă (accesează linkul spre produs):

Acidul Hialuronic:
- Nu este în sine un acid, ci o substanță care ajută pielea să înmagazineze cât mai multă apă și o menține elastică mai mult timp.
- Acidul hialuronic hidratează și umple liniile fine.
- Un gram de acid hialuronic poate susține până la 6 litrii de apa.
- Acționează pornind de la suprafața pielii. Acesta atrage umiditatea din aer și o ajută să se integreze în epidermă.
Panthenol:
- Cunoscut și ca vitamina B5;
- Este utilizat ca agent umectant în produsele farmaceutice și cosmetice, ajutând la vindecarea rănilor.
- Contribuie la hidratarea și repararea pielii iritate.
- Netezește și catifelează pielea.
- Ajută la vindecarea micro-fisurilor pielii.
Ceramidele:
- Ceramidele sunt lipide care intră în componența barierei naturale a pielii și de asemenea o ajută să mențină umezeala.
- Ceramidele compun 50% din stratul de lipide și formează bariera de protecție a pielii, menținând hidratarea.
- Stratul de lipide este organizat în structură densă sub forma de lamele și este compus din: ceramide, colesterol si acizi grasi.