Care e diferența între acizii AHA și BHA?
Cum aleg acizii pentru ten? Cum aleg acizii potriviți pentru tenul meu?
în sfera de beauty / skin care se tot vehiculează ideea că baza unui machiaj perfect este o piele sănătoasă. Un machiaj oricât de bine lucrat nu poate arăta bine pe o piele uscată, descuamată sau cu tot felul de alte imperfecțiuni cauzate de neglijență. Și pe bună dreptate…frumusețea se vede în calitatea tenului mai mult decât în calitatea fondului de ten!
Să vedem cum putem obține o piele radiind de frumusețe cu ajutorul acizilor.
Pentru început să clarificăm ce sunt AHA și BHA: acestea sunt grupe de acizi, substanțe cu rol în exfolierea tenului.
AHA = alfa-hidroxi acid / BHA = beta-hidroxid acid.
Diverse forme de exfoliere pot ajuta la îndepărtarea stratului de celule moarte acumulate la suprafața pielii, dezvăluind un strat curat şi mai tânăr al pielii de dedesubt. Totodată procesul de exfoliere nu doar dezvăluie un strat mai proaspăt, dar stimulează producerea unor celule noi.
Ce scop are exfolierea?
O piele exfoliată înseamnă o pliele mai fermă, proaspătă, a carei producție naturală de colagen este stimulată, ceea ce rezultă într-un ten mai tânăr, mai mult timp.
Ridurile fine sunt diminuate, printr-un efect de umplere. Petele pigmentare dispar treptat pentru că se îndepărtează straturile superioare care conțin acel ton mai închis al pielii.
Pentru mai multe detalii despre beneficiile exfolierii, într-un alt articol.
Dacă citiți acest articol, probabil sunteți deja convinse de necestitatea operațiunii și doriți să vă apucați de treabă, în cunoștiință de cauză. Să începem!
Deci cum alegem ce fel de acid să folosim?
Principala diferenţă dintre AHA şi BHA este că AHA sunt solubili în apă, BHA este solubil în lipide (sebum).
Această proprietate unică a BHA-ului îi permite să penetreze sebumul din pori şi să exfolieze celulele pielii acumulate înăuntrul glandei sebacee care pot bloca porii.
BHA se foloseşte mai ales în cazul acneei şi a punctelor negre, iar AHA sunt întrebuinţaţi mai ales în tratarea pielii deteriorate de soare, îngroşate sau uscate.
Soluția recomandată este folosirea unor produse pe bază de acizi AHA (pentru pielea normală sau uscată) sau BHA (pentru tenul gras și acneic).
Acum că am ales categoria mare în care ne situăm, să trecem la lucruri mai concrete…
Despre familia acizilor AHA:
- Acidul glicolic provine din trestia de zahăr și este, probabil, cel mai utilizat acid alfa-hidroxid. Acesta acționează cel mai puternic și se potrivește aproape tuturor tipurilor de ten, dar ar putea fi puțin prea iritant pentru tenul sensibil.
- Acidul lactic, derivat din lapte, este de asemenea foarte popular. Acesta acționează de minune în cazul tenului cu imperfecțiuni mici și are o formulă blândă, potrivită tenului sensibil și a celui uscat.
- Acidul mandelic provine din migdale și este foarte blând. Pentru a fi eficient, se găsește de multe ori în produse care conțin și alți acizi AHA. Formula sa oferă o îngrijire adecvată tenului cu tendință acneică, dar și a celui afectat de hiperpigmentare și de alte semne ale îmbătrânirii.
- Acidul citric provine din citrice și are rolul de a regla pH-ul pielii, dar poate acționa și drept conservant, datorită efectului său antioxidant.
- Acidul tartric este obținut din struguri și are un efect similar asupra pH-ului ca acidul citric. Fiind un bun antioxidant, acesta poate lupta împotriva îmbătrânirii celulelor.
- Acidul malic este derivat din mere și este un alt tip de acid AHA mai blând, care se utilizează în combinație cu alți compuși. Datorită formulei sale, asigură o bună îngrijire tenului gras și cu acnee.
Despre familia BHA:
- Acidul salicilic derivat inițial din scoarța unor plante precum salcia sau crețușca, acidul salicilic a fost multă vreme folosit ca remediu pentru o varietate de probleme ale pielii. Cel mai des creat în laborator în zilele noastre, acidul salicilic este un acid beta-hidroxi care ajută la exfolierea blandă a pielii, ceea ce îl transformă într-un ingredient benefic pentru pielea uscată și aspră, precum și pentru persoanele care au psoriazis.
- BHA este o grupă de acizi solubili în ulei, și reprezintă, de fapt, o formulare cosmetică a acidului salicilic. Aceștia pătrund în profunzime, curățând porii și înlăturând stratul de celule moarte. Așadar, BHA este o grupă de acizi mai potrivită pentru tenul gras, mix și/sau acneic.

Sfaturi
- Folosiți acizii în rutina dumneavoastră de 1-2 ori pe săptămână, într-o concentrație mai mică, până pielea se obișnuiește cu aceștia. Treptat, puteți crește concentrația și astfel veți ajunge să introduceți unii acizi în rutina de skin care zilnică.
- Cel mai bun moment de aplicare este seara.
- Dacă aveți în rutina de skin care acizi AHA sau BHA, totdeauna folosiți protecție solară SPF 30 sau superior.
- Dacă sunteți însărcinată, consultați medicul dermatolog înainte de a introduce acizi în rutina dumneavoastră.
- Nu utilizați doua tipuri de acizi/substanțe exfoliante/antioxidanți în aceeași zi, v-ar putea irita pielea.
- Acum că ai un ten fericit, te poți juca cu orice tip de machiaj dorești și va arăta excelent.
- De-a lungul articolului ți-am lăsat linkuri către produse specifice pentru problema ta.
- Revin-o asupra textului subliniat și vezi ce produs ți se potrivește.