Ce este vitamina A (retinolul) și care este contribuția sa în ajutarea funcționării corpului în mod optim?
Vitamina A este o vitamină solubilă în grăsimi care este esențială pentru o serie de procese ale corpului, iar retinolul, care este deseori folosit sub acelasi nume , este de fapt o formă a vitaminei A. Aceasta contribuie la stimularea apărării naturale a corpului împotriva bolilor și infecțiilor, dar și la menținerea pielii sănătoase și a căptușelii anumitor părți ale corpului, cum ar fi nasul , ajutând și în cazul unei vederi sensibile la lumină. De asemenea, cu ajutorul său se mai pot îndeplini alte funcții foarte importante ale corpului, precum : creșterea și formarea oaselor, dar și vindecarea rănilor.

Ce face retinolul pentru pielea ta?
Retinolul ajută la generarea celulelor pielii, la curățarea porilor, la exfoliere și la stimularea sintezei de colagen.
Câteva alimente din care se poate lua aportului de vitamina A sunt:
- Lactatele (lapte, brânză, iaurt)
- Ficatul sau produsele care conțin ficat , cum ar fi pateul (consumat în exces poate produce prea mult retinol)
- Morcovi
- Spanac
Pe scurt , vitamina A poate fi obținută din doua tipuri de surse, cum ar fi produsele de origine animală (retinoizi) și cele de origine vegetală (carotenoide). Desigur, se pot lua si suplimente care conțin vitamina A în cazul in care este necesar un surplus.
Semnele unui deficit de retinol:
De obicei, se întâmplă destul de rar să aveți un deficit atât de mare de retinol încât acest aspect să fie sesizabil , însă urmatoarele sunt câteva dintre simptomele care apar în acest caz:
- Orbire în timpul nopții
- Ochi uscați
- Afecțiuni ale pielii

Retinoulul în tratarea acneei
O problemă comună a pielii este acneea. Este posibil să aveți puncte negre, puncte albe sau alte forme de coșuri atunci când porii sunt înfundați cu celulele moarte ale pielii și/sau uleiuri. Prin împiedicarea blocării porilor, retinolul tratează acneea. Leziunile și inflamația duc la formarea de cicatrici de acnee. Pentru cicatricile de acnee, folosiți retinoizii. În plus, strângerea sau agresarea coșurilor agravează starea pielii și crește riscul de apariție a cicatricilor permanente. Tratamentele topice cu retinol pot reduce iritația și inflamația asociate cu erupțiile și pot ajuta la prevenirea altora noi. Cu toate acestea, cicatricile de acnee foarte ridicate sau scufundate pot să nu răspundă la tratament .
Cât timp poate dura pentru ca tratamentul cu retinol să își facă efectul?
Deși retinolul începe să opereze imediat în celulele tale, va dura câteva săptămâni până când vei observa o diferență în textura și aspectul pielii tale. De fapt, în timp ce te obișnuiești cu noul regim, starea pielii tale poate părea mai rău la început , însa, cu timpul, se vor observa unele îmbunătățiri.
Ce efecte negative are retinolul?
Efectele secundare topice ale retinolului sunt adesea mâncărimea, pielea uscată si solzoasă sau roșie și arsurile solare. Pe măsură ce pielea dumneavoastră se obișnuiește cu noul medicament, aceste efecte adverse ar trebui să dispară treptat.
Este retinolul benefic pentru piele?
Deși retinolul este un tratament eficient pentru acnee și pielea îmbătrânită, nu toată lumea ar trebui să-l folosească. Încercați produse de îngrijire a pielii cu substanțe alternative anti-îmbătrânire sau de curățare a pielii dacă sunteți alergic la acesta sau dacă aveți pielea sensibilă. Amintiți-vă că retinolul crește sensibilitatea pielii la lumina soarelui, așa că este indicat să aplicați protecție solară și rămâneți cât mai mult posibil departe de soare atunci când utilizați produse cu retinol.
Recomandările noastre:
Este dovedit științific că vitamina A ajută la îndepărtarea negilor și la reducerea vizibilității liniilor fine sau a ridurilor. Produsele cu retinol promit să vă îmbunătățească aspectul pielii. Conform cercetărilor, vergeturile, acneea și cicatricile acneice pot fi toate tratate cu retinoizi topici.
Iată mai jos câteva sugestii de creme pe care le găsești la noi pe site:

Crema iluminatoare Bright & Clear, Marine Cell – Bio Mer, 50ml
Potrivită tenului cu ton neuniform, afectat de pete pigmentare cauzate de soare, schimbări hormonale sau înaintarea în vârstă.
O combinare echilibrată a reniolului și vitaminei C din coajă de portocale dulci și lămâie inhibă sinteză melaninei și prevene formarea unor noi pete pigmentare, iar acidul kojic este un puternic activ antipigmentare care albește tonul pielii.
Cremă intensivă antirid cu retinol, Retinol Reface, Indeed Labs, 30ml
Crema intensivă antirid cu retinol ce reduce vizibil semnele îmbătrânirii.
O îmbunătățire a aspectului tenului se poate observa la doar câteva zile după utilizare.
Serul menține, de asemenea, nivelul optim de hidratare a tenului și îmbunătățește elasticitatea pielii.
Beneficii:
-
Formulată cu microsfere de retinol pentru minimizarea sensibilității pielii;
-
Reduce vizibil semnele îmbătrânirii;
-
Îmbunătățește textura pielii;
-
Poate fi folosită pe pielea predispusă la acnee;
-
Pielea devine mai fină și uniformă.
